Energielabel: wat houdt het nu precies in?

Sinds 2021 is een detail energielabel ook voor nieuwbouwwoningen verplicht. Zowel bij de aanvraag omgevingsvergunning als de daadwerkelijke oplevering wordt deze gecontroleerd en getoetst. Maar wat houdt een energielabel nu precies in?

Zowel bij de aanvraag omgevingsvergunning, voor de start van de bouw, als de daadwerkelijke oplevering, wordt er gekek op energiebehoefte, primair fossiel energieverbruik en het aandeel hernieuwbare duurzame energie. Bij de oplevering wordt er gekeken of het gegeven energielabel nog wel overeenkomt met de daadwerkelijke bouw. Wijkt het af, dan wordt er een nieuwe berekening gedaan.

Verschillende energielabels
Energielabels worden uitgegeven van G tot A++++, waarbij G het slechtste is en A++++ het beste scenario. Op basis van twee aspecten, isolatie en installaties, wordt er gekeken wat de benodigde hoeveelheid fossiele energie in de woning is. Hoe minder fossiele energie jouw (nieuwe) woning verbruikt, door goede isolatie en zuinige apparatuur en inrichting, hoe meer het energielabel richting A++++ gaat. Fossiele energie stoot namelijk CO2 uit, wat slecht voor het millieu is. Bij zuinige apparatuur en inrichting kun je denken aan zaken zoals de verwarming, de manier van ventilatie en de aanwezigheid van zonnepanelen.

De invloed van het soort huis
De bouw van de woning heeft logischerwijs invloed op het energielabel, maar ook de ligging van de woning. Een rijtjeshuis heeft relatief weinig buitenmuren en wordt omringd door buren. Hierdoor gaat er weinig energie verloren en wordt de woning tevens verwarmd door omliggende huizen. Bij een hoekhuis of vrijstaande woning is dit een ander verhaal. Doordat dit type woning meer buitenmuren heeft, gaat er meer energie verloren. Er is dus een grotere hoeveelheid fossiele energie nodig. De rekensom is als volgt: maximale energiebehoefte in kWh per m² gebruiksoppervlak per jaar. Professionals noemen dit ook wel "BENG 2".

A-label bij nieuwbouw
De meeste nieuwbouwprojecten zullen energielabel A+++ of A++++ krijgen. Waar zit het verschil in? Het verschil is klein, maar wordt voornamelijk veroorzaakt door de manier van ventileren (roosters vs. een balansventilatiesysteem). Ook de aanwezigheid (en hoeveel) zonnepanelen speelt mee. Bij A+++ gaat het vaak om een energieneutralere woning, waarbij de totale energiekosten ook lager uitvallen.

Zelf aan de slag om het energielabel van je (nieuwe) huis te verbeteren? Online zijn er verschillende tools te vinden waarbij je jouw situatie in kaart kunt brengen, met specifeke tips voor energiebesparing. Veel succes!

Ontwikkeling

Verkoop en informatie

Sopar Makelaars
Nieuwstraat 74-78
1441 CN Purmerend

T: 0299 - 42 00 97
E: nieuwbouw@sopar.nl 

Architect

NVM nieuwbouwspecialist

Alle aangesloten makelaars zijn NVM nieuwbouwspecialist. Ze beschikken over relevante actuele kennis en kunde op gebied van vastgoedontwikkeling om jouw woonbehoefte te kunnen vertalen naar toekomstbestendige nieuwbouwprojecten. Een NVM Nieuwbouwspecialist ondersteunt bij het het aanschaffen van jouw nieuwbouwhuis.

Wil je ons volgen?